Innovatieve autoverzekering moet otter in Nederland redden

Een ottervriendelijke autoverzekering. Met dit idee wil Andy Palmen uit Utrecht ervoor zorgen dat de otter in Nederland meer kans krijgt te overleven. Uit een totaal van 57 innovatieve businessplannen werd Palmens plan vandaag als winnende gekozen door de jury van de Otter Challenge. Met het prijzengeld van 12.000 euro kan hij het idee tot uitvoering brengen. Een innovatieve ottertunnel kreeg de tweede prijs. 

Otter Challenge

 Het idee van Palmen is om een autoverzekering te ontwikkelen waarvan een deel van de winst naar de otter gaat. Door consumenten met een groen hart te vragen een klein beetje extra premie te betalen kan geld gegenereerd worden om de wegen in Nederland veiliger te maken voor otters. Doodsoorzaak nummer één onder otters zijn aanrijdingen door auto’s. Palmen nam zijn prijs woensdag in ontvangst in Diergaarde Blijdorp, waar de finale plaatsvond.

Een tweede prijs ging naar het idee van Thomas Arts uit Ede. Hij ontwierp een faunapassage, speciaal aangepast voor otters. Via deze tunnels kunnen otters onder gevaarlijke wegen door. De jury beloonde dit idee met een bedrag van 3.000 euro.

1000 otters in 2020
De Otter Challenge ging eind 2014 van start met een oproep om ideeën in te zenden voor het behoud van de otter. “Op 5 november zetten veertien natuurorganisaties en bedrijven hun handtekening onder de challenge”, vertelt Marijn van der Pas, juryvoorzitter en manager Communicatie & Beleidsadvies bij IUCN NL, initiatiefnemer van de Otter Challenge. “Nu, vier maanden later, is de oogst 57 veelbelovende ideeën én heel veel steun voor het behoud van de otter, van natuurliefhebbers tot studenten en bedrijven. Dat hebben we nodig om de otter zijn oer-Nederlandse plek in het Hollandse landschap weer terug te geven.”

Verkeersslachtoffers
Het ondernemersplan van Palmen biedt een oplossing voor het grote aantal verkeersslachtoffers onder otters. Alleen al in 2014 stierven veertig otters op de autowegen in Nederland. Ook vinden veel otters de dood in visfuiken. In totaal leven in Nederland zo’n 140 otters.

Go to top