Nieuwe hagedissensoort ontdekt in Noordoost-Peru

In het Los Chilchos reservaat in de Peruaanse Amazone is een nieuwe hagedissensoort ontdekt, de Cercosaura doanae. Tijdens dezelfde expeditie stuitten de onderzoekers ook op twee vermoedelijk nieuwe kikkersoorten. Het Los Chilchos reservaat wordt beschermd met steun van IUCN NL. 

Made possible by the Dutch Postcode Lottery

De hagedis heeft een lijfje van zo’n 5 centimeter lang en leeft op 1.800 meter hoogte in de vochtige bergbossen. De kikkersoorten worden nog nader onderzocht door wetenschappers.

Sinds 2012 stelt IUCN NL geld beschikbaar aan de Peruaanse natuurorganisatie Ucumari, die het Los Chilchos reservaat beheert. Dankzij deze donaties kon Ucumari het reservaat uitbreiden met honderden hectares bos. Marc Hoogeslag van IUCN NL: “Het is een enorm soortenrijk gebied, dat blijkt wel uit deze ontdekkingen. Als tegenwicht tegen het mondiale biodiversiteitsverlies is het belangrijk dat we dit soort bijzondere stukken natuur blijven beschermen.” In het reservaat leeft ook een van de laatste gezonde populaties geelstaartwolapen ter wereld.

De financiële steun van IUCN NL wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Go to top