Eerste ideeën voor behoud otter zijn binnen

Gistermiddag vond in Amsterdam de lancering van de Otter Challenge plaats: een initiatief met als doel innovatieve oplossingen te verzamelen om de otter in Nederland structureel te helpen overleven. Uit de brainstorm met natuurorganisaties, ondernemers, overheden en andere otterfans volgden gisteren de eerste ideeën, zoals een wetlandpark en een otterroute.

Otter Challenge

De ideeën zijn inmiddels geplaatst op het online platform otterchallenge.nl. Tot en met 14 december worden alle otterfans in Nederland uitgenodigd hun businessplannen hier ook te delen. Uiteindelijk doel van de Otter Challenge is dat Nederland in 2020 duizend otters telt. Onder deze ambitie zetten gisteren veertien natuurorganisaties en bedrijven hun handtekening.

Carl Königel, projectmanager van de Otter Challenge: “In het land leeft heel veel enthousiasme voor de otter. Dat merkten we al aan de vele media-aandacht deze week. Fantastisch om te zien hoe dat enthousiasme zich vandaag vertaalde in concrete ideeën om het dier te redden.”

De otter was in het nieuws vanwege de rechtszaak die Stichting Otterstation Nederland en Das & Boom aanspanden. De rechter besloot dat de staat verantwoordelijk gesteld wordt voor het aanpassen van 21 urgente verkeersknelpunten waar jaarlijks veel otters aangereden worden. Ook startte Natuurmonumenten deze week een campagne “Ik stel me voor... dat ik overleef” die zich onder andere richt op de bescherming van de otter.

De Otter Challenge is een initiatief van IUCN NL en Enviu en wordt ondersteund door Wereld Natuur Fonds, KWS Infra, Arfman Hekwerk BV, Staatsbosbeheer, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Stichting Otterstation Nederland, Stichting Vrienden van de Otter, LandschappenNL, de Zoogdiervereniging en VolkerWessels.

Go to top