Mexicaanse partner wint award voor bosbescherming

De Mexicaanse natuurbeschermer Martha ‘Pati’ Isabel Ruiz Corzo heeft de Wangari Maathai award gewonnen voor haar bijdrage aan de bescherming van de bossen in het Sierra Gorda gebied in het hart van Mexico. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het samenwerkingsverband rond bossen (Collaborative Partnership on Forests).

Pati Ruiz Corzo

Ruiz Corzo zet zich sinds 1987 in voor het behoud van de rijke natuur in de Sierra Gorda, waar bijzondere dieren als de jaguar, de groene macaw en zo’n 800 vlindersoorten voorkomen. Sinds de oprichting heeft haar stichting Grupo Ecologico Sierra Gorda (GESG) ruim 3.700 hectare bedreigde natuur veiliggesteld. Ook de lokale bevolking profiteert hiervan, bijvoorbeeld via ecotoerisme, minder bodemerosie en betere watervoorziening.

IUCN NL steunt Pati en haar familie, met wie zij de stichting runt, sinds 2006. “De gedrevenheid van Pati is cruciaal voor dit succes”, zegt Marc Hoogeslag van IUCN NL. “Met haar enthousiasme en passie heeft zij de tienduizenden inwoners in het gebied weten te betrekken bij het behoud van hun omgeving.”

Ruiz Corzo ontving de award en het prijzengeld van 20.000 dollar tijdens het wereldwijde congres van bosonderzoekers, afgelopen week in Salt Lake City. De prijs is vernoemd naar de Keniaanse natuurbeschermer Wangari Maathai, een groot voorvechter van bosbehoud en de eerste Afrikaanse vrouwelijke Nobelprijswinnaar.

In deze video vertelt Pati hoe zij samen met IUCN NL werkt aan de bescherming van de Sierra Gorda.

Go to top