Koningin Máxima opent wereldprimeur Micropia

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanmiddag in Amsterdam Micropia geopend. Micropia is ’s werelds eerste museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Koningin Máxima zette haar onzichtbare handafdruk om deze wereld voor het publiek te ontsluiten.

Queen Maxima at the opening of Micropia

Micropia toont het machtigste, meest succesvolle en tegelijk kleinste leven op aarde: microben. Ieder mens draagt anderhalve kilo microben met zich mee. Micro-organismen zijn overal en bepalen hoe onze wereld eruitziet. De vele nationale en internationale bezoekers konden dat meteen zelf ervaren: met speciaal ontwikkelde 3D-kijkers zagen zij levende microben bewegen, eten en zich voortplanten. Ze navigeerden door de habitat van extremofielen: microben die kunnen leven onder de meest barre omstandigheden. En door een bodyscan leerden zij hun eigen micro-organismen kennen, waarna ze waarschijnlijk nooit meer hetzelfde naar zichzelf en de wereld zullen kijken.

Micropia is gevestigd in de historische Ledenlokalen (1870) aan het nieuwe Artisplein.

Aan de opening is twaalf jaar onderzoek en ontwikkeling vooraf gegaan. Daarbij is samengewerkt met een zeer divers en internationaal team, van microbiologen en kunstenaars tot tentoonstellingsontwerpers en geluid- en lichtexperts. Bij de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven is brede maatschappelijke steun gevonden.

Micropia wil een breed publiek enthousiasmeren voor de kleinste en meest succesvolle organismen op aarde. Naast museum is Micropia ook een platform, de verbindende schakel tussen wetenschap en publiek. Hiermee haakt Micropia in op het groeiende belang van biotechnologie en life sciences. Multinational Koninklijke DSM N.V. heeft als founding innovation partner geholpen om Micropia te realiseren. Feike Sijbesma, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM: “Micro-organismen, zoals schimmels en bacteriën, kunnen het verschil maken voor onze toekomst. Voor ons bij DSM is die wereld bekend terrein. Wetenschappers onderzoeken hoe de kleinste organismen een rol kunnen spelen bij het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld rond voeding, grondstoffen en het klimaat. Het is fantastisch dat Micropia de sluier optilt van die wondere wereld van micro-organismen. Micropia kan een kraamkamer worden voor vernieuwing en innovatie. DSM werkt daar vol overtuiging aan mee.”  

Go to top