Ivoorsmokkelaars in Benin gearresteerd

In Benin zijn drie mannen aangehouden op verdenking van illegale handel in ivoor. De arrestatie volgt op inspanningen van IUCN NL-partnerorganisatie Nature Tropicale, die zich samen met andere Afrikaanse organisaties binnen het EAGLE-netwerk inzet in de strijd tegen ivoorhandel.

Ivory

 De verdachten, die zich in een hotel in de stad Cotonou bevonden, hadden 30 kilo ivoor bij zich. De partij slagtanden heeft een straatwaarde van ruim 15.000 euro. Het ivoor was afkomstig uit Gabon en via Nigeria, een belangrijk doorvoerland, in Benin terechtgekomen. Gedacht wordt dat de gearresteerde mannen onderdeel uitmaken van een groter, internationaal smokkelnetwerk dat opereert vanuit Lagos, Nigeria.

Binnen het netwerk EAGLE werkt Nature Tropicale samen met overheden en organisaties uit onder meer Kameroen, Gabon en Togo om deze stropers en handelaren op te sporen en achter de tralies te krijgen. “We steunen de toetreding van Nature Tropicale tot het EAGLE-netwerk”, aldus Jan Kamstra van IUCN NL, die al ruim 15 jaar met Nature Tropicale samenwerkt. “Niet alleen heeft Benin als een van de weinige West-Afrikaanse landen nog een grote populatie olifanten die moeten worden beschermd tegen stroperij, ook de doorvoer van ivoor moet hard worden aangepakt”.

De vraag naar ivoor is de afgelopen jaren onverminderd toegenomen. Vooral Aziatische landen stuwen zo de illegale handel in ivoor tot ongekende hoogte. Hierdoor dreigt een vijfde van de Afrikaanse olifanten in de komende 10 jaar het slachtoffer te worden van stroperij.

Go to top