Oegandese partnerorganisatie pleit voor no go areas voor mijnbouw

De toenemende mijnbouwactiviteiten in Oeganda vormen een belangrijke bedreiging voor de lokale watervoorziening, voedselzekerheid en natuurgebieden. Dit blijkt uit een rapport van IUCN NL’s partnerorganisatie NAPE (National Association of Professional Environmentalists) en de Britse Gaia Foundation. De organisaties roepen op om bepaalde gebieden in Oeganda uit te roepen tot no go areas voor mijnbouw.

Mining and its Impacts on Water, Food Sovereignty and Sacred Natural Sites in Uganda

Het rapport laat zien dat de oliewinning, die naar verwachting in 2017 in Oeganda van start gaat, een verregaande impact op de Bunyoro regio zal hebben. Het landschap in deze regio heeft een overvloed aan water en is daarom van groot belang voor de voedselproductie. Bovendien bevinden zich er een aantal sacred natural sites, natuurgebieden die door de lokale bevolking als heilige plek worden beschouwd.

De oliewinning brengt de ecosystemen in Bunyoro in gevaar. Voor de aanleg van wegen en mijnen worden waterlopen verlegd en er zijn grote risico’s van vervuiling. “Door no go zones in te stellen kunnen deze risico’s worden weggenomen in die gebieden die het meest kwetsbaar zijn”, vertelt Cas Besselink, IUCN NL-landencoördinator voor Oeganda. “Ook die gebieden die belangrijke natuurlijke hulpbronnen leveren aan de lokale bevolking zouden tot no go area moeten worden uitgeroepen.”

Vooral vrouwen zijn traditioneel afhankelijker van de opbrengsten van de natuur. Zo gebruiken zij hout om te koken, zorgen zij voor voedsel in de vorm van vruchten en vis en gebruiken zij planten voor medicijnen.

Het rapport waarschuwt dat de mijnbouw in Oeganda ook implicaties kan hebben voor buurlanden DR Congo, Rwanda en Soedan. Omdat de landen met elkaar zijn verbonden via rivieren en meren, ondervinden ook zij schade van eventuele olievervuiling.

Go to top