Mondiale koffieproductie sterk bedreigd door klimaatverandering

Door klimaatverandering komt de teelt van koffie in gevaar. Bedrijven moeten daarom meer investeren in duurzame productie. Dat zijn belangrijkste de conclusies uit de nieuwe Koffiebarometer, een onderzoek door Hivos, IUCN NL, Oxfam Novib, Solidaridad en WNF.

Coffee beans

Door de klimaatverandering wordt de teelt van koffie in gebieden die daar gevoelig voor zijn in toenemende mate problematisch. De koffieproductie in landen als Brazilië, Guatemala, Tanzania en Vietnam heeft al te lijden van de hogere temperaturen en de mogelijkheid om in de toekomst nog Arabica (een kwalitatief betere koffiesoort) te produceren wordt wereldwijd steeds kleiner. Er wordt nu steeds meer Robusta geteelt dat beter tegen hitte kan, maar dat gebeurt vaak op een onduurzame manier. Klimaatverandering zorgt bovendien voor een toename van droge periodes en ziekte-uitbraken waardoor kleinere koffieproducerende landen, waar de oogsten kwetsbaarder zijn, soms helemaal van de koffiemarkt verdwijnen.

De koffie die wel duurzaam wordt geproduceerd, zo’n 40 procent van de totale productie, vindt lang niet altijd als zodanig zijn weg naar de consument. Slechts 15 procent wordt verkocht als gecertificeerde koffie. Daardoor blijven de prijzen te laag en dragen de boeren die milieuvriendelijk produceren de extra kosten van de duurzame productie zelf.

Volgens de auteurs van de Koffiebarometer zou het probleem opgelost kunnen worden wanneer de grootste koffiebranders (die nu 40 procent van de markt in handen hebben) hun producten volledig zouden certificeren en daar ook transparant over communiceren. Voorwaarde is wel dat ook consumenten bereid moeten zijn om wat extra te betalen voor hun kop koffie.

Go to top