Filippijnse partner wint 'groene Oscar'

Tess Gatan Balbas van de Filippijnse natuurorganisatie Mabuwaya heeft de Whitley Award gewonnen. Zij ontvangt de prijs voor haar succesvolle inzet om ’s werelds meest zeldzame krokodil van de ondergang te redden.

Tess Gatan Balbas receives the Whitley Award from HRH The Princess Royal

Gatan Balbas kreeg de award gisteren in Londen uit handen van prinses Anne, dochter van koningin Elizabeth en beschermvrouwe van het Britse Whitley Fund for Nature. De Whitleyprijs is een van de meest prestigieuze natuurbeschermingsawards ter wereld en staat ook wel bekend als de ‘groene Oscar’.

Gatan Balbas werkte de afgelopen tien jaar onophoudelijk aan haar project om de Filippijnse krokodil te behouden. IUCN NL steunde dit project vanaf het begin. “Zonder de inzet van Tess en haar team was de Filippijnse krokodil er vandaag de dag niet meer geweest”, aldus Maartje Hilterman van IUCN NL. Inmiddels is de populatie gegroeid van 12 in 2010 tot meer dan 100 in 2012.

Gatan Balbas en haar organisatie Mabuwaya hebben vooral veel energie gestoken in het veranderen van het imago van de krokodil. Veel mensen dachten namelijk dat de dieren gevaarlijk waren. Via educatie en een bewustwordingscampagne is Mabuwaya erin geslaagd deze angst om te vormen in trots. De lokale bewoners helpen nu actief mee aan de bescherming van de soort, bijvoorbeeld in een van de vier krokodillenreservaten of door de aanplant van oeverplanten die beschutting bieden aan de wilde dieren en hun nesten.


Go to top