Video: ecotoerisme alternatief voor oliewinning in Virunga

Het Congolese Virunga National Park staat op een tweesprong: investeren in duurzame ontwikkeling of in oliewinning? In een nieuw gelanceerde video van IUCN NL wegen lokale bewoners en het parkmanagement de voors en tegens van beide opties af.

Virunga National Park

Volgens Emmanuel de Merode, directeur van Virunga, biedt duurzame ontwikkeling veel meer perspectief voor mens en natuur dan oliewinning. De Merode: “Virunga is het meest waardevolle natuurpark van Afrika. Wanneer bijvoorbeeld ecotoerisme hier verder ontplooid wordt kan dat zorgen voor duizenden banen in de regio.”

Tegelijkertijd denken de Congolezen dat oliewinning weinig zal bijdragen aan de welvaart van de lokale bevolking. In de video uiten zij hun zorgen richting de Congolese overheid, die over enkele weken het wetsvoorstel hierover behandelt.

Lokale bewoners en maatschappelijke organisaties vrezen verder dat de zoektocht naar oIie ten koste zal gaan van de kwetsbare natuur in het park. Veel mensen in de regio zijn hiervan afhankelijk, bijvoorbeeld voor vis en zuiver water. Bovendien kan oliewinning zorgen voor sociale onrust. DR Congo is de afgelopen jaren geteisterd door conflicten. “Duurzame ontwikkeling is nodig om te voorkomen dat deze conflicten rond grondstoffen weer oplaaien”, aldus Tina Lain van IUCN NL.

)

Go to top