Keniase rivierdelta krijgt Ramsar-status

De delta van de rivier Tana in Kenia heeft een internationale beschermingsstatus gekregen. Dit zal bijdragen aan behoud en duurzaam gebruik van de delta. De benoeming tot Ramsar-site is mede tot stand gekomen door inspanningen van partnerorganisaties van IUCN NL in de Ecosystem Alliance.

Official launch of the Tana Delta Ramsar Site

Deze vier Keniase natuurorganisaties - Nature Kenya, Environmental Liaison Center International, Wild Living Resources en Wetlands International Kenya - zetten zich in voor het behoud en verantwoord gebruik van de natuur in de Tanadelta. Sinds 2012 worden zij hierin gesteund door het Ecosystem Alliance programma. “De toekenning van de Ramsar-status onderstreept het belang van dit natuurgebied, dat zo’n 160 dorpen in de omgeving van schoon water, vis en bouwmateriaal voorziet”, aldus Henk Simons van IUCN NL.

“Deze status zal de Keniase overheid en donoren stimuleren meer te investeren in het op peil houden van de kwaliteit van het ecosysteem en daarmee van de voordelen voor mens en natuur”, zegt Simons. In de Tanadelta leven naast lokale gemeenschappen ook zeldzame schildpadden, apen en olifanten.

Bedreigingen
De natuur in de delta wordt bedreigd door bedrijven die er plantages willen vestigen en door de aanleg van dammen verderop in de rivier. De organisaties verzetten zich tegen deze ontwikkelingen. “Bijvoorbeeld door de lokale bevolking bewust te maken van de impact van zo’n plantage en door actief te lobbyen voor bescherming bij de Keniase overheid”, zegt Simons. Zo werd de aanleg van een suikerrietplantage van 17.000 hectare succesvol voorkomen.

Duurzame alternatieven
“Als natuurvriendelijk alternatief voor de plantages werken onze partnerorganisaties aan duurzame bestaansmogelijkheden voor de lokale bevolking”, vertelt Henk Simons van IUCN NL. De mensen verdienen nu hun inkomen met de oogst en verkoop van bijvoorbeeld honing of duurzame houtskool. “Dit is veel milieuvriendelijker.”

Go to top