Oegandese partnerorganisatie krijgt prijs voor mensenrechten

De Oegandese organisatie NAPE (National Association of Professional Environmentalists) heeft de prestigieuze Human Rights Award gekregen. De prijs is een erkenning voor NAPE’s inzet om duurzame ontwikkeling in het land te stimuleren. Al zo’n tien jaar ondersteunt IUCN NL hen bij dit werk.

Murchison Falls National Park in Uganda

“De kroon op het werk van deze toegewijde groep mensen”, vindt Cas Besselink, projectcoördinator bij IUCN NL. NAPE, onder leiding van directeur Frank Muramuzi, strijdt sinds haar oprichting in 1997 voor duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen van Oeganda. Ook komen ze op voor de rechten van de lokale gemeenschappen die onder vuur zijn komen te liggen door bijvoorbeeld de aanleg van dammen of mijnbouw.

Op dit moment werkt NAPE binnen de Ecosystem Alliance samen met IUCN NL en andere organisaties om de impact van de olie- en gasontwikkelingen te bewaken. “Doel is ervoor te zorgen dat de lokale mensen èn de natuur niet lijden onder deze ontwikkelingen, maar er juist beter van worden”, vertelt Cas Besselink. In de Albertine Rift, het meest biodiversiteitsrijke gebied van Oeganda, bevinden zich grote olievoorraden.

De prijs werd op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, uitgereikt door de Uganda Human Rights Commission (UHRC). De leden van deze onafhankelijke commissie worden benoemd door de president van Oeganda.
 

Go to top