Betere keuzes door economische waardering van wetlands

De waarde van wetlands is gigantisch. Niet alleen leveren deze drassige gebieden zuiver water, ze bieden bijvoorbeeld ook bescherming tegen overstromingen. Dankzij een driedaagse workshop over de methode TEEB (The Economics of Ecosystems and Biodiversity) kunnen Afrikaanse beleidsmakers deze waarde nu in economische termen uitdrukken.

Wetlands Assessment Toolkit

Het economisch waarderen van wetlands draagt bij aan betere besluitvorming en beleidskeuzes. “In Afrika moeten veel wetlands plaatsmaken voor landbouwgrond”, vertelt Mathew Parr, TEEB-specialist bij IUCN NL. “De rationale daarachter is dat landbouw economisch meer oplevert. Die aanname blijkt echter lang niet altijd juist.”

Wanneer je een prijskaartje hangt aan de baten die wetlands bieden, blijkt het vaak voordeliger om het gebied intact te laten. “Het is enorm kostbaar om de weggevallen functies van wetlands, bijvoorbeeld waterzuivering, te vervangen. Het bouwen van een zuiveringsinstallatie is gewoon vele malen duurder dan wanneer je de natuur zijn werk laat doen”, aldus Mathew.

De workshop had als doel om Afrikaanse beleidsmakers hiervan bewust te maken, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken. Namens IUCN NL verzorgde Mathew een van de trainingen. In de komende jaren gaat IUCN NL de kennis en capaciteit van haar Afrikaanse partners op het gebied van TEEB verder ontwikkelen, met behulp van projecten, innovatieve samenwerkingen en vervolgtrainingen. “Het behoud van natuurlijk kapitaal, zoals wetlands, is essentieel voor duurzame economische groei in Afrika”, zegt Mathew.

De bijeenkomst werd georganiseerd door UNEP TEEB in samenwerking met UNESCO, het Ramsar Centre for East Africa (RAMCEA) en IUCN NL. Eerder organiseerden zij al eenzelfde workshop in Azië.

Go to top