IUCN NL-medewerker in tv-programma Gegijzeld

Mark van der Wal, ecoloog bij IUCN NL, is op donderdag 12 december te zien in het IKON-programma Gegijzeld. In de aflevering vertelt Mark hoe hij in 1996 samen met zijn vriendin Martha ontvoerd werd door onafhankelijkheidsstrijders in Papoea. Een ingrijpende ervaring, die Mark er mede toe heeft gedreven zich te gaan inzetten voor meer veiligheid voor natuurbeschermers.

Mark van der Wal

Mark werkte destijds voor het Indonesische Wereld Natuur Fonds aan een project in Lorentz Nationaal Park. Samen met enkele andere buitenlanders werden Mark en Martha meegenomen, de jungle in. Pas na vier maanden onzekerheid werden ze bevrijd.

“Een heftige ervaring”, knikt Mark. “Des te meer omdat Martha zwanger was.” Mark, Martha én de baby brachten het er heelhuids vanaf, maar bij het drama kwamen twee andere gegijzelden om het leven.

Tegenwoordig maakt Mark zich bij IUCN NL sterk voor meer veiligheid voor natuurbeschermers. “Mijn gijzeling was ingegeven door politieke motivaties, maar vandaag de dag wordt bijna wekelijks iemand vermoord omdat hij zich verzet tegen niet-duurzame economische ontwikkeling, zoals de aanleg van een mijn die de rivieren in de omgeving vervuilt.”

“Ook onze partnerorganisaties in ontwikkelingslanden hebben regelmatig te maken met intimidatie en geweld. Ik heb zelf meegemaakt hoe verschrikkelijk het is en wil er daarom alles aan doen om een einde te maken aan het geweld tegen natuurbeschermers.”

Gegijzeld wordt op 12 december om 23.00 uur uitgezonden op Nederland 2 en is na afloop terug te kijken via de website van IKON.
 

Go to top