Natuurlijke ecosystemen bieden meest efficiënte bescherming tegen overstromingen

Grote ecosystemen zoals schorren en mangroves bieden een effectieve bescherming tegen almaar zwaardere overstromingsrampen. Zulke natuurlijke kustbuffers zijn bovendien beter bestand tegen klimaatverandering en de aanleg ervan is goedkoper.

Mangrove coastline in Mozambique

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Antwerpen in samenwerking met het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, IMARES Wageningen UR, TU Delft en Ecoshape. Het artikel verscheen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Schorren – ecosystemen die van nature voorkomen langs kusten en riviermondingen - zijn bijvoorbeeld efficiënte golfbrekers. Dit voorkomt kusterosie en vermindert de druk op de dijken. Bovendien hebben schorren het vermogen om zich mee op te hogen met de stijgende zeespiegel.

“Door slim gebruik te maken van de natuurlijke diensten die dit soort ecosystemen ons leveren, kunnen we onze samenlevingen weerbaar maken tegen klimaatverandering”, zegt Carl Königel, klimaatspecialist bij IUCN NL. “Dit artikel toont aan dat ecosystem-based adaptation de meest moderne, economische en toekomstbestendige manier is om ons aan te passen aan klimaatverandering.”

Onlangs produceerde IUCN NL een serie factsheets over ecosystem-based adaptation. Deze zijn te downloaden via het menu rechts.

Go to top