Landen nemen harde actie tegen ivoorhandel

Verschillende landen gaan maatregelen nemen om een einde te maken aan de illegale handel in ivoor. Dat is het resultaat van een internationale conferentie over de Afrikaanse olifant georganiseerd door de regering van Botswana en de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Elephants in Serengeti National Park, Tanzania

In totaal hebben de landen veertien afspraken gemaakt, onder andere dat zij het smokkelen van ivoor tot een serieuze misdaad gaan rekenen. Dankzij deze classificatie kunnen zij strengere maatregelen nemen tegen criminelen. Het gaat om afspraken tussen landen waar de Afrikaanse olifant voorkomt, landen die als tussenhaven fungeren en bestemmingslanden voor illegaal ivoor.

Ook nationale wetten worden aangescherpt om ervoor te zorgen dat stropers en smokkelaars maximaal gestraft kunnen worden. Verder gaan de landen onder andere werken aan het terugdringen van de vraag naar ivoor en gaan zij samenwerken met lokale gemeenschappen om olifanten te beschermen.

De verklaring werd dinsdagmiddag ondertekend door onder andere Gabon, Kenia, Niger, Zambia, Vietnam, de Filippijnen, Maleisië, China en Thailand. Die laatste twee landen zijn belangrijke afnemers van ivoor.

De illegale handel in ivoor vormt een groot gevaar voor het voortbestaan van de Afrikaanse olifant. In 2012 werden al 22.000 dieren geslacht en naar verwachting wordt in de komende tien jaar maar liefst een vijfde van alle Afrikaanse olifanten gedood. Maandag werd bekend dat dit jaar al ruim 40 ton ivoor in beslag is genomen, de grootste hoeveelheid in 25 jaar.

Work area: 
Members
Species
Red List
Climate Change
Birds
Mammals
Marine species
Freshwater species
Plants
Amphibians
Reptiles
Invertebrates
Regional species initiatives
Invasive species
Wildlife trade
Biodiversity indicators
Biodiversity
Fungi
Conservation Breeding
Conservation Planning
Re-introductions
Lagomorphs
Bumblebee
Dragonflies
Saola
Location: 
Asia
South America
Mesoamerica
North America
Europe
Mediterranean
East and Southern Africa
West and Central Africa
West Asia
Oceania
Mauritanie
Burkina Faso
Cameroun
République Démocratique du Congo
Ghana
Guinée Bissau
Mali
Sénégal
Nigéria
West Asia
Liberia
Niger
Go to top