Doe ook mee aan de Natuurwerkdag in de gemeente Ubbergen

Op zaterdag 2 november is het landelijke Natuurwerkdag. Iedereen die natuur en landschap een warm hart toedraagt kan een dagje meehelpen met poelen schoonmaken, bomen knotten, struiken planten en heide opschonen. Vorig jaar hebben ruim 12.500 vrijwilligers meegeholpen. Ervaring is niet nodig. Wel zin om de handen uit de mouwen te steken.

VNC is one of the member organizations of IUCN

Op www.natuurwerkdag.nl staan alle locaties en werkzaamheden. In de gemeente Ubbergen kun je bijvoorbeeld helpen zagen en snoeien op de Wylerberg in Beek-Ubbergen. 

Landschap verbindt
Actief zijn in natuur en landschap is leuk, ontspannend en gezond. Steeds meer vrijwilligers zijn actief in het landschap. Zij vinden het leuk om anderen te laten zien en ervaren wat het vrijwilligerswerk inhoudt. Op deze dertiende Natuurwerkdag kan iedereen ook een dagje aan de slag in natuur en landschap. Het landschap knapt ervan op en (bedreigde) plant- en diersoorten kunnen weer vooruit.

Kom helpen zagen en knippen op de Wylerberg
Op de stuwwal bij Beek-Ubbergen bevindt zich villa Wylerberg. In deze monumentale villa is het kantoor en informatiecentrum van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en Das en Boom gevestigd. Ook kun je hier elf miniatuurlandschappen bekijken die de verscheidenheid aan oorspronkelijke Nederlandse landschappen laten zien. We gaan werken op een prachtige werkplek midden in de natuur. Bij goed weer heb je zicht op de Veluwe en de Elterberg in Duitsland.

De werkzaamheden bestaan uit het zagen en knippen van hakhout, planten van struiken en het knippen van de miniatuurheggen in de landschapstuinen. Voor de ervaren heggenvlechters is er ook een vlechtklus. We houden regelmatig werkpauzes met koffie, thee of fris en er is een lunch (soep en broodjes) bij een gezellig houtvuur. Ook is er een informatiestand en je kunt de miniatuur-landschappen bekijken.

Op deze locatie zijn ook werkzaamheden voor kinderen jonger dan 12 jaar (onder begeleiding van ouders). Zij kunnen meehelpen met zagen en sjouwen. Natuurlijk kunnen ze ook de levende dassen bekijken. Het werk in het natuurterrein wordt begeleid door ervaren werkbegeleiders. Voor gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd.

Organisatie
Landschapsbeheer Nederland organiseert de Natuurwerkdag in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, De12landschappen en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), KNNV vereniging voor veldbiologie, A Rocha en de ANWB. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

Dit persbericht is uitgegeven door Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, een van de Nederlandse lidorganisaties van IUCN.

Go to top