Milieudefensie roept PvdA op om schaliegasplannen Kamp te blokkeren

Milieudefensie is blij dat de PvdA voorlopig niet gaat instemmen met boringen naar schaliegas en roept de partij op de schaliegasplannen van minister Kamp definitief te blokkeren. Zaterdag brengt de PvdA-fractie een bezoek aan Boxtel en Haaren (Brabant), waar geboord zou kunnen gaan worden. Inwoners, verenigd in lokale actiegroepen, bereiden protesten voor. Milieudefensie is in Boxtel aanwezig om de bewoners te steunen in hun verzet en duidelijk te maken dat ook de rest van Nederland geen schaliegas wil.

Milieudefensie is one of the member organizations of IUCN

Eind augustus concludeerde minister Kamp van Economische Zaken op basis van het onderzoeksrapport van Witteveen+Bos dat de risico's van schaliegasboringen beheersbaar zijn en in principe de weg vrij ligt voor Cuadrilla om te starten met boren. Vandaag werd duidelijk dat Jan Vos, Tweede Kamerlid voor de coalitiepartij PvdA, daar heel anders over denkt. Hij is op basis van het omstreden rapport niet overtuigd dat boren naar schaliegas schoon en veilig kan. Als de PvdA niet instemt met de boringen is er in de Tweede Kamer geen meerderheid voor de plannen van Kamp om in Nederland naar schaliegas te gaan boren.

Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen van Milieudefensie: 'Heel verstandig dat nu ook de PvdA inziet dat het schaliegasrapport broddelwerk is en de risico's groot zijn. Vanwege die risico's, zoals drinkwatervervuiling en aardbevingen, en omdat mensen veel liever willen dat er geïnvesteerd wordt in duurzame energie, is de maatschappelijke weerstand tegen schaliegas enorm. Niet alleen in Boxtel, ook in de Noordoostpolder én in de rest van Nederland. Al meer dan 50.000 mensen ondertekendenden een petitie van Milieudefensie tegen schaliegas en zo'n zestig gemeenten en drie provincies hebben zich inmiddels schaliegasvrij verklaard. We roepen de PvdA op om dit geluid serieus te nemen en de schaliegasplannen van Kamp te dwarsbomen.'

Protestbijeenkomst
De PvdA-fractie brengt zaterdag een bezoek aan Boxtel en Haaren om te praten met inwoners die zich zorgen maken over mogelijke schaliegasboringen. In die twee plaatsen heeft boorbedrijf Quadrilla concrete plannen om te gaan boren zodra de overheid groen licht geeft. De Stichting Schaliegasvrij organiseert om 10.30 uur een protestbijeenkomst op de markt in Boxtel om duidelijk te maken dat het maatschappelijk draagvlak daarvoor in Boxtel ontbreekt. Milieudefensie roept iedereen die tegen schaliegasboringen in Nederland is, op om zaterdag naar Boxtel te komen en dit aan de PvdA duidelijk te maken.

Ritsema: 'Doorgaan met schaliegas betekent duizenden boortorens die de Nederlandse bodem omvormen tot een gatenkaas vol chemicaliën. En dat voor een paar procentjes extra aardgas, terwijl we met zijn allen zo snel mogelijk de overstap naar duurzame energie moeten maken.'

Dit persbericht is uitgegeven door Vereniging Milieudefensie, een van de Nederlandse lidorganisaties van IUCN.

Go to top