Indianen komen op eigen paspoort naar Nederland om 400 jaar oud verdrag te vieren

Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, stemt er in toe dat drie Haudenosaunee Indianen ons land bezoeken met hun eigen paspoort om een 400 jaar oude vrede- en vriendschapsrelatie met Nederland te vieren.

NCIV is one of the member organizations of IUCN

“Wij, de Haudenosaunee (Irokezen), zenden onze hoogste achting aan het Koninkrijk der Nederlanden en alle Nederlanders uit waardering voor deze 400 jaar oude handdruk in vrede en vriendschap. Vrede en vriendschap zijn woorden die de wereld moet horen in deze tijden van conflict en geweld. Het oude verdrag van de Two Row Wampum laat aan de mensen in de wereld zien dat landen en naties hun overeenkomsten inderdaad respecteren en dat vrede deze positieve voorbeelden nodig heeft om onze wereldleiders te inspireren beter hun best te doen bij het zoeken naar vreedzame oplossingen voor de moeilijke situaties die zich nu aan de mensheid voordoen. Dit zegt Tadodaho - Chief Sidney Hill, namens de Haudenosaunee, de Confederatie van Zes Irokese Naties.

Het verdrag met de Haudenosaunee (een confederatie van zes first nations van Amerika: Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, Seneca en Tuscarora) werd in 1613 vastgelegd in een Two Row Wampum; een schelpenkralenriem met twee rijen paarse kralen tussen drie rijen witte. Deze staan voor twee gelijkwaardige volken die in harmonie de rivier afvaren, ieder in hun eigen boot, verbonden door vrede, vriendschap en respect voor de aarde. Aanleiding voor het verdrag was de vestiging van het Nederlandse Fort Nassau ten behoeve van de toen zeer lucratieve handel in bevervellen.

Oren Lyons (83), faithkeeper van de Onondaga Natie, Kenneth Deer (65), en Joseph Deom (76) beiden Mohawk activisten, zullen het verdrag op vrijdag 13 september vieren met een drumceremonie in Den Haag. Zij worden daarbij namens de Nederlandse regering welkom geheten door mensenrechtenambassadeur Lionel Veer. Op 9 augustus jl. werd het verdrag in New York gevierd in het bijzijn van de Nederlandse Consul-Generaal Rob de Vos.

De drumceremonie vindt plaats bij de Vredesboom die in 2006 door de inmiddels overleden Mohawk elder Jake Swamp werd geplant in Wijkpark Transvaal in Den Haag. Hetzelfde park waar koning Willem-Alexander vlak voor zijn kroning een Koningslinde plantte.

De ceremonie wordt georganiseerd door het Nederlands Samenwerkingsverband voor Inheemse Volken en is behalve een viering ook een jaarlijks terugkerende oproep tot het naleven van de VN Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken. Wereldwijd worden de rechten van inheemse volken en verdragen die met hen werden afgesloten ernstig geschonden.

Go to top