Baby olinguito gefotografeerd in door IUCN NL beschermd gebied

In het Mesenia reservaat in Colombia is een baby olinguito gefotografeerd. De olinguito werd eerder deze week als nieuwe soort ontdekt door Amerikaanse wetenschappers.

Baby olinguito in La Mesenia Reserve Colombia

De foto’s van een moeder en jong leveren het bewijs dat de nieuwste aanwinst in de zoogdierwereld ook voorkomt in La Mesenia. Dit natuurgebied wordt beheerd door de Colombiaanse natuurorganisatie The Hummingbird Conservancy met steun van IUCN NL en SavingSpecies.

“We wisten al dat La Mesenia een enorme soortenrijkdom kent”, vertelt Marc Hoogeslag van IUCN NL. “Recentelijk werden negen nieuwe kikkersoorten in het reservaat ontdekt. Maar dat er ook nog onontdekte zoogdieren leefden, dat hadden we nooit gedacht.”

In 2011 doneerde IUCN NL 85.000 euro uit haar landaankoopfonds aan The Hummingbird Conservancy om een stuk bos aan te kopen van 720 hectare. Hiermee kon een corridor worden gecreëerd tussen twee geïsoleerde bosfragmenten. Hoogeslag: “Dit betekent een cruciale uitbreiding van het leefgebied van kikkers, kolibries en – zo blijkt nu – de olinguito.” In de regio wordt steeds meer natuur opgeofferd voor landbouwgrond of illegale houtkap.

De olinguito is een klein zoogdier uit de familie van wasberen. Het beestje leeft in de bomen van de nevelwouden van het Andesgebergte en eet vooral fruit. Afgelopen donderdag werd het diertje door wetenschappers van het Amerikaanse Smithsonian Institution aan de wereld gepresenteerd.

Het landaankoopfonds van IUCN NL wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Klik voor een vergroting

Go to top