Tuinvlindertelling op 2, 3 en 4 augustus

Dagpauwoog, kleine vos, koolwitje... en met wat geluk ook nog een kolibrievlinder! Op 2, 3 en 4 augustus 2013 organiseert De Vlinderstichting voor de vijfde maal de landelijke tuinvlindertelling. In dat weekend zal overal in Nederland gespeurd worden naar vlinders in de tuin. En omdat de tuinvlindertelling haar eerste lustrum viert, zijn er dit jaar veel nieuwe extra's!

Vlinderstichting is one of the member organizations of IUCN

Wist u dat er gemiddeld 7 soorten vlinders in een tuin vliegen? Door de vlinders in de tuin te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in de omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit tuinen horen daarbij.

Gratis vlinderapps en nieuwe site

In 2013 viert de tuinvlindertelling haar eerste lustrum. Daarom werd er een gloednieuwe vlinderapp ontwikkeld. Eenvoudig vlinders zoeken op kleur, naam of familie en direct alle waarnemingen doorgeven. Met de app wordt meedoen aan de tuinvlindertelling nog leuker! Zoek in de App Store of Google Play naar Vlindermee en download de app helemaal gratis. Ook is de website www.vlindermee.nl geheel vernieuwd. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden, zoals het delen van foto's en filmpjes en een fotowedstrijd.

Meer vlinders

Het gaat slecht met de vlinders in ons land. De belangrijkste oorzaak van de dalende vlinderpopulatie in tuinen is de 'verstening'. Steeds meer tuinen bestaan uit tegels met strakke gazons. Maar vlinders moeten het juist hebben van bloemen en nectar. Op www.vlindermee.nl staan daarom veel tips en plantenlijsten om de tuin te veranderen in een vlinderparadijs.

Doe mee!

Iedereen kan meedoen aan de tuinvlindertelling, of je tuin nu groot of klein is. Ga naar www.vlindermee.nl of download de app vlindermee gratis en doe mee. De smaak te pakken? Word dan maandelijkse teller en doe het hele seizoen mee aan de telling!

Dit persbericht is uitgegeven door de Vlinderstichting, een van de lidorganisaties van IUCN NL.

Go to top