Zeer zeldzame Perzische panter gespot in Armeens natuurreservaat

In een natuurreservaat in Armenië is voor het eerst in acht jaar een Perzische panter gesignaleerd. De staart van het ernstig bedreigde roofdier, waarvan er naar schatting nog maximaal dertien in Armenië leven, werd op camera vastgelegd in het Kaukasus Wildreservaat. Dit gebied wordt met steun van natuurorganisatie IUCN NL beschermd.

Caucasian leopard

In februari van dit jaar ontdekten parkwachters al plukjes vacht en sporen van ontlasting die duidden op de aanwezigheid van het zeldzame roofdier. De recente beelden, gemaakt met behulp van een cameraval, leveren nu het definitieve bewijs dat de panter is teruggekeerd in het park.

Stropers en versnippering van leefgebied
“Fantastisch nieuws”, vindt Marc Hoogeslag van IUCN NL. “De Perzische panter loopt ernstig gevaar door stropers en versnippering van zijn leefgebied. Dit reservaat biedt bescherming tegen jagers en vormt bovendien een verbindingszone tussen gefragmenteerde stukken natuur. Met succes, want de rijke natuur van dit gebied herstelt zich zienderogen.” Zo werden eerder al beren, moeflons, bezoargeiten en diverse roofvogels door de cameravallen vastgelegd. Moeflons en bezoargeiten vormen belangrijke prooi voor de Perzische panter.

Minder dan 1.300 Perzische panters
Naar schatting leven wereldwijd nog minder dan 1.300 Perzische panters. Verreweg de meeste zijn te vinden in Iran. In Armenië leven er volgens de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten nog maar maximaal dertien. De Perzische panter is de grootste ondersoort binnen de luipaardfamilie.

Lease
Het Kaukasus Wildreservaat wordt met steun van het landaankoopfonds van IUCN NL en het Britse World Land Trust beheerd door de lokale organisatie FPWC. In 2011 doneerde IUCN NL 20.000 euro voor de lease van 839 hectare grond in de kwetsbare randgebieden van het reservaat.

Go to top