Moeflon geboortegolf kondigt voorjaar aan op Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Hoewel de winter ons nog steeds in zijn greep lijkt te houden, zijn de tekenen van een naderend voorjaar overduidelijk en vertederend. Want ondanks de sneeuw van het afgelopen weekend zijn op De Hoge Veluwe de eerste moeflonlammeren geboren. Het begin van een echte babyboom.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is one of the member organizations of IUCN

In Het Park leven 200 moeflons en tegen het einde van iedere winter worden er binnen een tijdsbestek van enkele weken ongeveer 80 lammeren geboren. Dit wilde haarschaap leeft sinds 1921 op De Hoge Veluwe en is volledig aangepast aan zijn leefgebied en de weersomstandigheden. Wanneer een ooi, na een draagtijd van ongeveer 5 maanden, de geboorte voelt naderen zondert zij zich af van de kudde en werpt haar lam op een beschutte plek in het vrije veld. Het lam kan binnen een korte tijd staan en volgt de moeder die zich enkele dagen na de geboorte, weer bij de rest van de kudde aansluit. Hoewel het pasgeboren dier met een gewicht van ongeveer 2 ½ kilo erg kwetsbaar lijkt, zijn de eventuele winterse omstandigheden waarin het zijn eerste stappen zet, niet nadelig.

In de komende weken zullen er dus nog meer geboorten volgen en zijn de lammeren ook steeds vaker voor de bezoeker te zien. Wel moet opgemerkt worden dat moeflons op De Hoge Veluwe onder volstrekt wilde omstandigheden leven en dat vanwege het nomadische bestaan van de dieren natuurlijk geen garantie kan worden gegeven. Via de website van het Park wordt getracht een zo actueel mogelijk beeld van hun verspreiding te geven. Wel kan gezegd worden dat de moeflons zich door het jaar heen, vooral in de omgeving van het Bosje van Staf ophouden.

Voor wie meer wil weten over het wild van De Hoge Veluwe, op vrijdag 29 maart wordt er een speciale Wild Safari georganiseerd. Ga voor meer informatie naar www.hogeveluwe.nl

Go to top