Hortus plaatst palmen dankzij klimaatverandering

Afgelopen donderdag zijn door de Hortus in Amsterdam vier metershoge palmen geplaatst bij de ingang aan de Plantage Middenlaan. Tien jaar geleden was het nog ondenkbaar dat er in Amsterdam palmen konden groeien maar door de klimaatverandering is dit nu wel mogelijk.  

De Hortus aan de ene kant en het Wertheimpark aan de andere kant van de weg, markeren de toegang tot de Plantagebuurt in Amsterdam. De afgelopen zes maanden is gewerkt aan de renovatie van de voortuin van de Hortus. Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een tekening uit 1911; een bijna symmetrische, open tuin die past bij de uitstraling van een botanische tuin en het markante Hugo de Vriesgebouw. De werkzaamheden zijn nu zo goed als afgerond. Er rest een laatste element; een spectaculaire, tropische markering voor de ingang van de Hortus Botanicus Amsterdam.

Voor de palmen worden twee soorten gebruikt, één afkomstig uit Argentinië, en één uit Brazilië en Uruguay. De stugge, vedervormige bladeren zijn blauw-grijs tot groen van kleur. De grootste palm is bijna negen meter hoog.

“Het gebruik van palmen in het straatbeeld van Amsterdam is iets wat tien jaar geleden nog onmogelijk werd geacht. Maar klimaatsveranderingen in de afgelopen decennia maken het nu mogelijk om ook tropische soorten het hele jaar buiten te zetten, iets waar de Hortus veel onderzoek naar doet”, aldus Kevin Frediani, hortulanus en hoofd tuin en collectie van de Hortus, “Wie weet wat we over nog eens 10 jaar allemaal kunnen laten groeien buiten onze kassen! Dat kan wel eens leiden tot een verrassende, exotische beplanting met nieuwe vormen en kleuren in de tuinen, maar ook op straat.” Het kantoor van IUCN NL is gevestigd aan de Hortus.

Wie veel meer tropische planten wil zien, kan terecht in de Hortus. Die is zeven dagen per week geopend tot 17 uur en in juli en augustus elke dag tot 19 uur. De ingang kan vanaf nu niemand meer ontgaan.

Bron: Hortus Botanicus Amsterdam

Go to top