Giftig mijnafval in Boliviaanse rivier na damdoorbraak

Als gevolg van een damdoorbraak is dertigduizend kubieke meter giftig mijnafval terechtgekomen in de Boliviaanse rivier Pilcomayo. De gezondheid van duizenden mensen in de omgeving loopt hierdoor gevaar. Gemeenschappen die aan de rivier wonen zijn afhankelijk van de vis en het water uit de Pilcomayo.

Pilcomayo river

De rivier is onder andere verontreinigd met de zeer giftige stof kaliumcyanide, dat mensen binnen enkele minuten na inname kan doden. Deze stof werd door het mijnbouwbedrijf Apóstol Santiago gebruikt bij de bewerking van zilver en verzameld in een opvangbekken, samen met ander mijnafval als lood en zink. In de dam die het bekken afsluit ontstond dinsdag een scheur.

Drie weken eerder was Apóstol Santiago al gewaarschuwd dat de dam in slechte staat was. Bovendien had het mijnbouwbedrijf, net als vele andere in de regio, geen licentie om te opereren.

Water- en voedselzekerheid in gevaar
IUCN NL werkt in deze regio samen met de lokale natuurorganisaties NATIVA en Cerdet aan een stabiele visstand in de Pilcomayo rivier. “Vis vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de inheemse gemeenschappen die langs deze rivier leven”, vertelt Liliana Jauregui, die de projecten van IUCN NL in Bolivia coördineert. “Mede dankzij onze inspanningen ging het de laatste tijd erg goed met de visstand in de rivier. Dit is dan ook een gigantische ramp.” Omdat de Pilcomayo vanuit
Bolivia doorstroomt naar Paraguay en Argentinië zullen ook deze landen problemen ondervinden.

Acties
De ministers van Buitenlandse Zaken van Paraguay en Argentinië hebben inmiddels om opheldering gevraagd over de oorzaak en omvang van de schade. Redes Chaco, een netwerk van maatschappelijke organisaties in de regio, komt dit weekend bijeen om verdere acties te bespreken in de drie landen. In dit netwerk zijn diverse partnerorganisaties van IUCN NL vertegenwoordigd.

Go to top